SAJÁT ANYAGOK
Óráimat színesítik saját produktumaim, amelyet előszeretettel bevetek, alkalmazok, és bővítek, igény szerint. Álljon itt egy pár, mutatóba! :-)

 

JÁTÉKOK, KVÍZEK

Saját gyártású játékok, kvízek

 

EU Countries 1
Ez a saját rajzfilm EU-s v. földrajzi tematikába illeszkedő játék egy darabja. Ki kell találni, melyik európai országról lehet szó. Egyes szám első személyben érdekes tényeket mond el a beszélő az adott országról. Minél előbb fejtjük meg, annál több pontot kaphatunk érte.

 

Interview with Norah Jones

Egy példa abszurd interjúra, a kérdések összefüggéstelenül jönnek egymás után. Egyrészt egyfajta memória játék: később vissza kell emlékezni, melyik kérdésre milyen választ adott az interjúalany, és fordítva, másrészt csoportosítani lehet a kérdéseket, melyiket tennéd fel vadidegennek, melyiket barátnak, melyiket egyiknek sem. Megadott szempontok alapján interjú bevezetője is lehet.

 

Health Illness Conversation

Sitcom jellegű pábeszéd. A nevetések alatt valójában kérdések hangzanak el, amelyeket ömlesztve a diákok megkapnak a film elindítása előtt. Ezeket kell a helyükre illeszteni. Ezután a teljes verziót hallgatják meg (An unhealthy conversation), majd szövegértési kérdésekre válaszolnak. Egészségügyi tematika és szókincs fejlesztésére is kiváló.

 

How about…

Javaslattevések és ellenvetések néhány tipikus kifejezési módjáról szóló rajzfilmecske. A madárkárogás az ellenvetések helyén áll, ki kell találni, mit mondhat a beszélő. A How about doing a sport together-ben található a full verzió.

 

Different stress effects

Ez a hétköznapi és speciális stresszhelyzetek pozitív és negatív hatásait boncolgató, tudományos interjú egy feladatlappal együtt alkalmazható, ahol szövegértési, igaz-hamis és feleletválasztós kérdések szerepelnek.

 

Doktor Joke

Orvosi viccek egy példája, egészségügyi téma bemelegítéséhez

 

Filmes kvíz

Minél előbb kitaláljuk, hogy a leírások alapján melyik nagyszabású mozifilmről lehet szó, annál több pontot kaphatunk érte. Természetesen a kritikákból a legnehezebb rájönni, ezért érnek azok a legtöbb pontot. (csatolmány: 2 példa, mutatóba)

 

Történelmi személyiségek kvíze

A játék menete hasonló, csak egyes szám első személyben van megadva egy pár infó, amely alapján rá kell jönni, kiről van szó. (Eléggé hajaz egy egykori Egri János vetélkedőre :).

 

Foglalkozások kvíze

Itt lehet szellemeskedni, kreatívkodni a diákoknak is, mondjuk, hogy házinak ők is kitalálnak pár állítást egy-egy foglalkozásról, v. híres személyről és feladják egymásnak. (csatolmány: 3 példa, mutatóba)

 

Közös döntéshozatal

A csatolt példában ki kell választani, hogy három étterem közül melyikbe menjenek el, miután a tanulók megvitatták a pro- és kontra érveket. (csatolmány: 3 étterem)

 

Tulajdonság-játék

Alapszituáció: az egyik barátodnak jövő héten lesz az esküvője. Téged is meghívtak.

Beszélj partnerednek a várakozásaidról, hogy valaki hogyan fog viselkedni a lakodalmon

mit szeretnél majd ott tenni hogyan fogsz majd reagálni, ha valaki felkér táncolni, oly módon, hogy sugalld partnerednek, hogy te egy ........................... személy vagy.

 

Ne használd a jelzőt, ami egy kihúzott kártyán fog szerepelni, a partnerednek kell azt kitalálni, az állításaid alapján!

 

Állatfajok, amelyeket a kihalás veszélye fenyeget: első lépésben rá kell jönni, mely állatokról lehet szó a leírásokban, majd párosítani kell azokat a megfelelő vészhelyzettel. Ezt szerepjáték követi. (csatolmány: They are the only mammals)

 

 

 

HASZNOS TIPPEK

 

 

SZÓTÁRAZÁS
Kezdő nyelvtanulók számára a kétnyelvű szótárakat ajánlom, a haladó és magasabb szinten levők már bátran használhatják az egynyelvű szótárakat, pl az Oxford legújabb verzióját:
http://www.oxfordadvancedlearnersdictionary.com/

 

Érdemes megtanulni azt a pár fonetikus jelet, amelyek az angol szavak után azok kiejtését adják meg a szótárakban! Ha még mindig nem vagy biztos a kiejtésben , akkor használd a fent említett linket, ahol a szavak kiejtése meghallgatható, vagy akár a www.howjsay.com segítségét is igénybe veheted!

 

 

DALSZÖVEGEK

Kedvenc dalaid dalszövegeit érdemes megtanulni, nagyon jó szókincsfejlesztő módszer! Két oldalt javasolok erőteljesen: www.lyrics.com, www.lyricstraining.com. Ez utóbbinál csak rákattintasz kedvenc előadódra, dalodra, beállítod a nehézségi fokot, és beírhatod a hiányzó szavakat, miközben hallgatod a dalt. Ha nem jó szót írsz be, a dal leáll. Onnan szól újra a dal, ahova visszaléptetsz. Megunhatatlan!

 

 

NYELVVIZSGÁK

Manapság rengeteg nyelvvizsga közül választhatunk, sok nyelvtanuló nem is tudja, milyen nagy a választék. Mindegyik nyelvvizsgának vannak pozitív és negatív jellemzői, de mindenki megtalálhatja a hozzá illőt a következő link segítségével: www.angolnyelvtanitas.hu/nyelvvizsga.php

Bármelyikre vállalok felkészítést.

 

 

Röviden egy párról


TOEFL IBT: 4 részből álló (olvasás, hallás utáni értés, beszéd, írás), nem moduláris nyelvvizsga azoknak, akik külföldön, főleg az USA-ban szeretnének dolgozni, tanulni. Az IBT arra utal, hogy internetes alapú a vizsga, azaz számítógépen kell a feladatokat megoldani. A vizsga több mint 4 óra; a maximum elérhető pontszám 120 pont, ehhez képest minden intézmény önállóan határozza meg a saját követelményszintjét. Jelentkezési határidő: a vizsga előtt 7 nappal (nem beleszámolva a vizsga napját). (www.toefl.org)


IELTS: A TOEFL brit megfelelője. Aki Nagy-Britanniába akar menni tanulni, dolgozni, attól általában ezt a vizsgát szokták kérni. Nehézségi foka, mint a TOEFL-é, de ez inkább „vizsgázó-barát”. Nem pontoz, hanem 9 sávba sorolja be a vizsgázókat. Honosítható kiegészítő vizsga nélkül. Alapfok: 3.5-4.0-4.5, középfok: 5.0-5.5-6.0, felsőfok: 6.5-9.0. A beszédkészséget és a hangzó szöveg értését mérő feladatok megegyeznek, de az írott szöveg értését és az íráskészséget mérő feladatok különböznek. (Két modul választható: general – általában középiskolai tanulmányok angol nyelven történő elvégzéséhez szükséges; és academic – általában első és másoddiplomát adó felsőoktatási intézmények kérik.) (www.britishcouncil.org/hu/hungary)


Cambridge: Moduláris vizsga (CFC, CAE, CPE), melyet külföldi – főként angol – iskolák, egyetemek szoktak előírni követelményként. Nem kimondottan „vizsgázó-barát”. 2005 óta akkreditált vizsgának számít Magyarországon, így érettséginél, felvételinél, diplománál és munkavállalásnál is felhasználható. (www.britishcouncil.org/hu/hungary)
Euro: Moduláris (B1, B2, C1), egy- illetve kétnyelvű változatban is létezik. Mindkét vizsgaváltozat államilag elismert, így a felvételihez és a diplomához egyformán megfelelnek. Jelenleg csak a PhD-képzéseken tesznek különbséget, ott a kétnyelvű nyelvvizsga a követelmény. (www.euroexam.org)


EuroPro: üzleti szaknyelvvel bővített nyelvvizsga, az Euroval megegyező szinteken. (www.euroexam.org)


BME: A Budapesti Műszaki Egyetem (BME) nyelvvizsgarendszere. Az egyik legnépszerűbb nyelvvizsga a magyar kétnyelvű nyelvvizsgák körében. Az Origo objektívebb, kiszámíthatóbb változata. A nyelvvizsgának 2 szaknyelvi változata van: műszaki és gazdasági. (www.bmenyelvvizsga.bme.hu)

 

 

OLVASÁS

Kezdőknek ajánlott : Oxford kiadó Bookworms sorozata 1-6 szintig (egyszerűsített olvasmányok)

Haladóknak ajánlott két angol nyelvű magazin is: Speak Up, Hot English Magazine

 

 

LEVELEZÉS

www.penfriend-club.com – itt kedvedre válogathatsz, milyen korú, és milyen országból származó személlyel szeretnél angolul e-mailen keresztül levelezni. Kezdők inkább anyanyelvű levelezőpartnereket keressenek meg, nehogy hibákat vegyenek át másoktól.